Brahma club Nederland
BLOG: Fokkers vertellen

BLOG: Fokkers vertellen

Een blog, voor elk wat wils om iets te vertellen of zijn/haar bevindingen in de Brahma/kippen hobby. Vertel hier bijvoorbeeld iets over het fokken met een bepaalde kleurslagen en/of het creëren van nieuwe kleuren.

Gebruik onderstaande inhoudsopgave om snel naar het artikel van uw keuze te gaan:

Mijn ervaring als beginnende Brahma fokker.

Mijn naam is Maurits Flapper, op moment van schrijven zo’n 38 jaar oud, en inmiddels zo’n 12 jaar besmet met het kippenvirus.

Maurits Flapper

Je zou zelfs kunnen zeggen dat deze kippen hobby er met de paplepel in is gegoten. Zo ben ik vroeger opgeroeid in een dorp. En daar hadden we als kind zijnde diverse dieren zoals kippen, schapen, konijnen, hamsters, één pony, en een kolonie muizen op zolder. Ik kocht ook wel eens (naar eigen inzicht) het beste rammetje (jong mannelijk schaap) van mijn vader en verzorgde deze totdat hij werd verkocht. De blik van mijn vader sprak boekdelen wanneer het deze dan het meeste geld had opgebracht, was het nou jaloersheid of gewoon een blik van trots?

Overigens was mijn buurman groot fan van konijnen, en hij deed dan ook regelmatig mee aan tentoonstellingen. Ook hielp ik hem wel eens een handje met de verzorging van zijn dieren, en kreeg dan als “beloning” wat drinken en een koek. Die tentoonstellingen vond ik toen overigens nog niet zo leuk. Als kind zijnde vloog ik langs de hokken en stond dan enkele minuten later al weer buiten.

Onze kippen hadden echter meer mijn interesse. En ik gaf ze dan ook graag wat te eten, en genoot van het gescharrel in de tuin. Met enige regelmaat sliepen ze zelfs in de bomen, maar de kuikens vond ik toch wel het meest bijzonder.

Ja ja, die goede oude tijd. Maar zo oud ben ik nou ook weer niet. Dus laten we maar snel terug gaan naar het heden, en de kippenhobby.

Nadat ik uit het ouderlijk huis ging had ik jammer genoeg niet de ruimte voor kippen. Maar wanneer mijn ouders hun kippenhok gevuld moest worden was ik er “als de kippen bij” om wat eieren uit te broeden. Vervolgens zaten deze kuikens dan enige tijd bij ons in een opfokbak in de keuken, een echte liefhebber weet hoe fris dit kan ruiken. En het duurde dan ook nooit lang of mijn vriendin mij vroeg of ik alsjeblieft het hok wou schoonmaken (eerst vriendelijk maar al snel op een meer dreigende toon).

Mijn eigen kippenhobby is overigens gestart met een toom dubbel gezoomde Barnevelders, maar deze hebben na enkele jaren plaats gemaakt voor Brahma’s. Eerst in diverse kleurslagen (zonder haan) maar sinds zo’n 8 jaar ben ik gestart met fokken van Brahma’s in de columbia kleurslag.

Sinds geruime tijd ben ik woonachtig in het kleine en mooie stadje Bolsward. En mijn buren hier waren niet altijd blij met mijn keuze om een haan te houden. Dus een houten kippenhok maakte na enkele jaren plaats voor een stenen schuurtje. En op één hypersensitieve buurvrouw na is de rust nu weder gekeerd.

Echt veel ruimte (+-40m2) voor de kippen hobby heb ik thuis niet. En met de verkoop van dieren krijg ik dan ook regelmatig te horen dat men niet had verwacht hier Brahma’s aan te treffen. Maar gelukkig mag ik een stuk grond (+-600m2) bij het verzorgingstehuis in Bolsward gebruiken. En hier loopt dan ook het merendeel van mijn kippen (ook hier waren ze geen fan van mijn hanen). Al met al lukt het nu vrij aardig, maar op een dag hoop ik toch op een idyllisch plekje te mogen wonen met genoeg ruimte voor mijn hobby.

Een van mijn eerste Brahma’s waren afkomstig van Tjibbe Dokkuma, een doorgewinterde fokker die je graag de nodige tips gaf. Helaas is Tjibbe inmiddels overleden maar de nut en de noodzaak van een mentor is zeker niet verkeerd voor een startende fokker. En zodoende kwam ik in contact met Abe, iemand die “de fijne kneepjes van het vak” ook (grotendeels) van Tjibbe had geleerd en mij wel verder wou assisteren.

Wist je trouwens dat je voor je dieren kunt/mag showen je:

1. Lid dient te zijn van een lokale pluimvee vereniging. (mooie gelegenheid voor je allereerste tentoonstelling)
(Tevens is het aan te bevelen om lid te worden van de landelijke pluimvee vereniging van het specifiek ras kippen die je hebt gekocht.)
2. Je lid moet zijn van de Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN) zodat je een fokkersnummer krijgt en hier ook pluimvee ringen kunt bestellen.
3. Je het beste kunt starten met aanschaf van dieren van een tentoonstelling fokker, en (over het algemeen) beter geen kippen via Marktplaats kunt kopen.
4. Je sommige dieren echt moet wassen voordat je ze meeneemt naar de show omdat je anders wel erg veel opbouwende kritiek kunt verwachten.

Sinds begin 2022 ben ik overigens ook de website beheerder van de Brahma club geworden. Juist met de intentie om hier een platform van te maken om alle fokkers (maar de startende in het bijzonder) een leidraad te geven. Je vind inmiddels ook de nodige kweek tips, en nuttige artikelen/informatie op terug. (hoe je bijvoorbeeld een kippenhok kunt bouwen)

Een paar foto’s van mijn laatste kweek wil ik graag met jullie delen:

Brahma buff zwartcolumbia
Brahma wit zwartcolumbia

Tot zover mijn eerste artikel voor de Brahma club website. En wie weet tot ziens.

Maurits Flapper

Mijn ervaring met het fokken van Brahma Buff ZwartColumbia.

Het bestuur heeft mij verzocht een stukje te schrijven over mijn ervaringen bij het fokken van de Brahma buff zwart columbia. Mijn naam is Tjibbe Dokkuma, en fok 34 jaar Brahma’s.

Allereerst gebruik ik een goede haan met een fraaie egale buff zwart col. kleur, deze kruis ik aan goede wit zwart col. hennen met lichte onderdons!
F1 Uit deze combinatie vallen zowel buff zwart col. als wit zwart col. van beiden houd ik alleen de hennetjes aan.

lijnenteelt

F2 De oude haan (vader) kruis ik weer aan de buff zwart col. hennetjes en van deze combinatie houd ik de haantjes en hennen aan die goed van type zijn.

F3 De hanen uit F2 paar ik aan de wit zwart col. hennen uit F1. De buff zwart col. kuikens houd ik aan en de wit zwart col. houd ik op reserve.

F4 Nu zet ik de ,,oude,, haan weer in en paar die aan de buff zwart col. hennen uit F3 de kuikens( buff zwart col.) uit deze combinatie paar ik aan een jonge buff zwart col. haan uit F2 waaruit buff zwarte col. kuikens vallen.

F5 Uit de combinatie van F4 gebruik ik een buff zwarte haan die ik paar aan de reserve wit zwarte col. hennen uit F3. Hier vallen weer buff zwart col. en wit zwart col uit.

F6 Hier paren we de jonge buff zwart col.hennen uit F5 aan een jonge haan buff zwart col.uit F4. Hier vallen mooie buff zwart col dieren uit met een egale buffkleur die gewoon buiten in de zon kunnen lopen zonder te verkleuren. Op deze wijze kun je ongeveer 5 jaar fokken waarna je er weer een wit zwart col. door kruist.

Voor meer informatie over lijnenteelt, klik hier